Onze paarden

Fra Blautur Faetur

IJslandse Honden en Paarden

In 1976 ben ik (Corrie) via andere mensen in aanraking gekomen met IJslandse paarden. In 1978 werd ik de trotse eigenaresse van mijn eerste IJslander. Dit was toen een 3 jarig paard. In 1980 ben ik begonnen met rijden op IJslandse paarden. En dat is tot nu toe eigenlijk altijd zo gebleven. In deze periode heb ik ook 2 eigen veulens gefokt. Op dit moment heb ik een IJslandse merrie van 22 jaar.

 

Op ons weiland staan 3 IJslandse paarden en een kudde van 24 schapen. Dit zijn zowel Drentse Heideschapen als Skudde schapen.

Met deze schapen wordt ook getraind door handlers met border collies.

 

De link naar IJslandse honden komt ook hier vandaan. De combinatie IJslandse paarden en IJslandse honden gaat heel goed samen. Als we naar het weiland gaan, gaan de honden mee en lopen vrij over het weiland.

Als ik op het weiland paard rijd, lopen de honden soms naast of achter het paard mee en anders zijn ze altijd in de buurt te vinden.

 

 

Drentse heideschapen en Skudde schapen zijn net zoals IJslandse paarden een sober ras. Zij kunnen in de winter ook buiten gehouden worden, een hok of beschutting is dan wel noodzakelijk. Het Drentse heideschaap is het oudste Nederlands schapenras. Het is tevens het enigste Nederlands ras met horens. Je ziet deze schapen vaak in een grote kudde op de heide grazen, meestal met een herder en zijn border collies.

Deze schapen kunnen ook prima met paarden en/of koeien gezamenlijk grazen.

 

 

Zo heel af en toe hebben we jonge lammetjes op ons weiland. Onze honden zijn dan erg nieuwsgierig naar de nieuwe weiland bewoners. Door de lammetjes al vroeg in contact te brengen met onze honden zijn ze daar al snel aan gewend en er later ook niet meer bang voor.

Anders is het met de Border Collies die met andere bedoelingen de schapen benaderen.

Zowel de IJslandse Hond als de Border Collie zijn werkhonden, zij werken beide op hun eigen manier met de schapen.