Onze honden

Fra Blautur Faetur

IJslandse Honden en Paarden

Silfra Fra Blautur Faetur is geboren op 30-09-2002. Silfra is een dochter van Frenja Fra Isafold en Kasper Fra Thytur Stadir. Silfra heeft een langharige blonde vacht. Haar mooie kleur, zwarte snuit en donker amandelvormige ogen maken haar bijzonder innemend.

Silfra heeft een zacht en lief karakter en een grote mate van aanhankelijkheid.

Silfra is geen hond die zich met allerlei activiteiten, zoals flyball of behendigheid, bezighoudt. Ze gaat het liefst overal met je naar toe, als ze maar bij je is.

Dimma Fra Blautur Faetur is geboren op 27-02-2007. Dimma is een dochter van Frenja Fra Isafold en Hoppur van de Swaenepoel. Dimma is driekleurig en heeft een half langharige vacht. Ze is een voorbeeld van trouw, aanhankelijkheid en werklust. Ze heeft enige aanleg voor het schapenhoeden. Bij Border Collies ligt de nadruk op het drijven van schapen wat de IJslandse Hond nagenoeg niet in zich heeft. Bij de IJslandse hond is het hoeden en het begeleiden van de kudde samen met de herder de belangrijkste taak.

In 2011 heeft Dimma haar eerste nestje gekregen. Hieruit hebben we Thjalfi een reu gehouden.In 2014 heeft ze haar tweede nestje gekregen, vanuit dit nestje hebben we Grima gehouden.

Voor de conditie gaat Dimma nu ook mee met de lange afstands wandelingen. Ze treedt hierbij in de voetsporen van haar moeder Frenja.

Thjalfi Fra Blautur Faetur is geboren op 01-09-2011. Thjalfi is de zoon van Dimma Fra Blautur Faetur en Darry Ballydehop. Wat opvalt aan hem is het kleurenpatroon en de tekening van zijn vacht. Hierin is hij vrijwel een kopie van zijn grootmoeder Frenja. Alleen is zijn vacht halflang terwijl dat van Frenja langharig was. Zijn karakter is heel anders dan we van onze andere honden gewend zijn. Hij is super gedreven in alles wat hij doet en heeft een haast onuitputtelijke energie. Al vroeg heeft hij de tennisbal leren kennen om te vermijden dat hij buiten overal achteraan gaat. In het vangen van de bal is hij al een echte kunstenaar geworden. Naast zijn enorme beweeglijkheid is hij beresterk en heeft een ongelooflijke snelheid.

Grima Fra Blautur Faetur is geboren op 26-11-2014. Grima is de dochter van Dimma Fra Blautur Faetur en Aesir. Grima is qua verschijning een evenbeeld van haar vader. Ze is driekleurig, met een variabele grijsfactor, waardoor ze sterk op Aesir lijkt.

Ze heeft een prettig karakter, luistert goed en is altijd in voor een spelletje, het liefst met de andere honden. Ze is aanhankelijk en wil graag met je mee.

Ze is zeer leergierig en leert ook erg snel, ze is makkelijk in de omgang met andere honden en dieren.

 

Rav is een herplaatsing IJslandse hond en is vanaf maart 2017 bij ons.

Rav Fra Blautur Faetur is geboren op 1-9-2011. Hij is de zoon van Dimma Fra Blautur Faetur en Darri Ballydehop. Hij is dus een broer van Thjalfi en eigen fok van ons.

Hij is rood met witte aftekening. Hij heeft een sterk karakter en is erg alert, hij wil in eerste instantie op veel dingen reageren maar is hier goed in te corrigeren. Belangrijk is dat je dit op een positieve en consequente manier doet.

Rav heeft een vriendelijk karakter naar mensen toe en is zeer sociaal in de omgang met andere honden.

In Memoriam

Bjarki Fra Steinstadir is geboren op 08-09-1996 en overleden op 31-05-2012. Hij was onze eerste IJslandse hond. Amper 2 dagen bij ons kreeg hij parvo. Hij werd zeer ernstig ziek maar haalde het wel. Zijn IJslands vuur bleek onblusbaar. Door zijn ziekte heeft hij als pup een groeiachterstand gekregen. Hij is een kleine maar mooie reu geworden.

Zeer leergierig en veel trainingen waren goed aan hem besteedt. Van gedrag & gehoorzaamheid tot aan behendigheid, hij gaf zich altijd voor de volle 100%. Door hem leerden we de term "will tot please" geheel begrijpen. Mede door hem zijn we ook verder gegaan met het uitbreiden van de roedel.

Op latere leeftijd kreeg hij last van artrose wat hem de laatste jaren steeds meer hinderde in zijn bewegingen en zijn conditie steeds verder afnam. In onze aanwezigheid en van zijn roedel is hij vredig heen gegaan.

 

IN HEM HEBBEN WE EEN VRIEND VOOR HET LEVEN VERLOREN

Frenja Fra Isafold is geboren op 25-11-1999 en overleden op 5-4-2016.

Zij kwam als tweede IJslander bij ons wonen en vanaf het moment dat zij in ons leven kwam heeft zij ons veel plezier en vreugde gegeven. Zij vond het heerlijk om samen met je te wandelen en op ontdekking uit te gaan. Vanaf 2004 heeft ze mee gelopen met vele lange afstand wandelingen en trainingen voor de Vierdaagse van Nijmegen. Zo zijn we in 2005 begonnen met het Pieterpad te lopen en later ook het Trekvogelpad. Zo is ze voor ons een echt wandelmaatje geworden, die zowel los als aan de lijn je altijd in de gaten hield. Ze kon een eind vooruit lopen, maar wachtte altijd bij een kruising of splitsing van wegen op ons.

Een andere eigenschap van haar was om achter de witte vliegtuig strepen aan te rennen om ze met veel geblaf weg te jagen.

Frenje heeft in haar leven 2 nestjes gehad, waarvan Silfra en Dimma bij ons gebleven zijn. De laatste jaren kreeg ze steeds meer last van artrose wat haar steeds meer belemmerde in haar beweging. Ondanks dit is zij altijd onze vriendelijke en alerte, maar vooral lieve Frenja gebleven die in onze roedel haar eigen plaats en persoonlijkheid had. Frenja is ruim 16,5 jaar geworden en heeft ons in haar leven vele mooie momenten gegeven, waardoor wij vele herineringen aan haar hebben. En al is zij nu niet meer fysiek aanwezig, in ons hart zal ze altijd een speciaal plekje behouden, net zoals ze in onze gedachten zal blijven voortleven.

 

ONS WANDELMAATJE FRENJA